Mitä on strukturoitu data eli jäsennellyt tiedot ja miksi ne ovat tärkeitä SEO:lle?

Jos olet kasvua etsivä yrittäjä tai yrityksen markkinointipäällikkö, niin etsit todennäköisesti aina tapoja optimoida verkkosivustoja ja päästä kilpailijoiden edelle. Hakukoneoptimointi on loistava tapa tehdä juuri näin. Ja kun SEO-ala kehittyy, myös tekniikat ja parhaat käytännöt kehittyvät. Strukturoitu data on yksi tällainen tekniikka, josta on tulossa yhä tärkeämpi SEO-menestyksen kannalta. Mutta mitä strukturoitu data tarkalleen ottaen on? Lue lisää ja ota selvää

Mikä on strukturoitu data?

Strukturoitu data eli jäsennellut tiedot on koodityyppi, joka voidaan lisätä verkkosivusi taustakoodiin, jotta hakukoneet saavat enemmän tietoa sivun sisällöstä. Tämä auttaa niitä crawlaaman ja indeksoimaan sivusi tehokkaammin, mikä puolestaan voi parantaa hakusijoituksia. Toisin sanoen se on tapa kommunikoida hakukoneiden kanssa, jotta ne ymmärtäisivät paremmin sivustosi sisältöä.

Kun hakukoneen indeksointibotti tulee sivustollesi, niin se lukee jäsennellyt tiedot aina ensimmäiseksi. Joten ne kannattaa optimoida huolellisesti.

Miten strukturoitu data auttaa hakukonenäkyvyydessä?

Strukturoitujen tietojen käyttäminen voi auttaa parantamaan sivustosi hakukoneoptimointia muutamalla tavalla.

  1. Ensinnäkin, kuten edellä mainittiin, se auttaa hakukoneita ymmärtämään paremmin sivustosi sisältöä. Tämä on tärkeää, koska se tarkoittaa, että ne indeksoivat sivusi todennäköisemmin oikein ja näyttävät ne asianmukaisissa hakutuloksissa.
  2. Toiseksi strukturoitujen tietojen käyttö voi auttaa sivujasi näkymään Googlessa ns. rikkaissa hakutuloksissa (rich snippets), jotka ovat erityisiä hakutuloksia, joista löytyy lisätietoja sivusta, kuten kuvia, luokituksia, hintoja, reseptien ainesosia, usein kysyttyjä kysymyksiä ja paljon muuta. Rich snippets auttaa sivustoasi erottumaan kilpailijoistasi ja nostaa hakutulostesi klikkauprosenttia ja liikennettä.
  3. Kolmanneksi strukturoitujen tietojen käyttäminen voi auttaa sivustoasi näkymään näkyvämmin puhehakutuloksissa. Koska yhä useammat ihmiset käyttävät ääntään näppäimistön sijasta tiedonhakuun verkossa, optimointi tätä hakutapaa varten on tärkeää, jos haluat pysyä kilpailijoitasi edellä.

Mitä yleisiä virheitä ihmiset tekevät ottaessaan käyttöön strukturoitua dataa?

Yleinen virhe, jonka ihmiset tekevät käytettäessä jäsenneltyä dataa, on se, etteivät he sisällytä sitä kaikille sivuilleen eikä hyödynnä sen täyttä potentiaalia. Tyypillisesti sivustolle lisätään joka sivulle organisaatiodata eikä paljon muuta.


Toinen yleinen virhe on virheellisen strukturoidun datan käyttäminen. Strukturoitua dataa on monenlaista, ja väärin kirjoitetun koodin käyttäminen ei tuo sivulle haluttuja hyötyjä.


Kolmas yleinen virhe on että jäsenneltyjä tietoja ei tehdä yksilöllisesti vaan tyydytään esimerkiksi Wordpress lisäosien kuten RankMath ja Yoast tuottamaan koodiin. Usein nämäkin koodit ovat parempia kuin ei mitään, mutta huomattavasti enemmän saat tehoja jos opettelet itse tekemään tai hankit esimerkiksi SEO konsultin toteuttamaan sivustollesi yksilöidyt jäsennellyt datat, jotka tuovat juuri sinun yrityksesi ominaisuuksia esille.


Mistä löytyy lisää tietoa stukturoidusta datasta?


Strukturoitua dataa koskevia tietolähteitä on monia, mutta yksi parhaista on schema.org verkkosivusto. Schema.org on järjestö, joka on luonut koodin strukturoitua dataa varten, ja sen verkkosivustolla on runsaasti tietoa siitä, miten sitä käytetään oikein. Siellä on myös osio, jossa voit testata koodisi varmistaaksesi, että se toimii oikein.


Toinen hyvä tietolähde on Googlen omat Structured Data Guidelines -ohjeet. Tätä asiakirjaa päivitetään säännöllisesti, ja siinä selitetään yksityiskohtaisesti, miten strukturoitua dataa käytetään erityyppisen sisällön, kuten artikkelien, tapahtumien, tuotteiden, arvostelujen ja muiden sisältöjen kanssa. Se sisältää myös kaavioita ja esimerkkejä, jotka auttavat sinua ymmärtämään asiaa paremmin.


Jos sinulla on edelleen vaikeuksia ymmärtää, miten strukturoitua dataa käytetään, tai jos tarvitset apua sen käyttöönotossa verkkosivustollasi, on paljon SEO-konsultteja, jotka voivat auttaa sinua. Muista vain kysyä heiltä, onko heillä kokemusta strukturoidusta datasta ja tuntevatko he W3C:n ohjeet.

Johtopäätökset strukturoidusta datasta

Kuten huomaat, jäsennelty data on tärkeä työkalu kaikille yrityksille, jotka haluavat pysyä kilpailijoidensa edellä nykypäivän digitaalisella aikakaudella. Jos et vielä käytä sitä, nyt on aika aloittaa!


Googlen ohjeet:

https://developers.google.com/search/docs/appearance/structured-data/sd-policies


Schema-organisaation kotisivut

https://schema.org


Artikkelin kirjoittaja

SEO konsultti

SEO Kari Nieminen

Sillanpäänpolku 8, 24130 SALO

+358400125160

kari@seokarinieminen.comKommentit

Suositut tekstit